krem

Krem Marshmallow

Nazwa może być trochę myląca, ponieważ kremu używa się raczej jako składnika innych deserów. Warto jednak go zrobić – jest bardzo prosty i szybki, można go przechowywać do 2 tygodni, a fudge z nim smakują bosko! Jak zresztą inne desery, których przepisy znajdziecie na blogu. W smaku przypomina surową masę bezową. Do jego zrobienia potrzebny jest inny nietypowy składnik – golden syrup/złocisty syrop (jako zamiennik corn syrup, który jest w oryginalnym przepisie) przepis na niego znajdziecie tutaj. Chociaż trzeba trochę przygotować naprawdę warto!

Składniki na dość dużą ilość:

3 białka o temperaturze pokojowej

2 szklanki (ok 400 ml) złocistego syropu

2 szklanki cukru pudru

ekstrakt z wanilii

Do białek dodać golden syrup i ubijać mikserem (może to trochę potrwać nawet do 10 min), aż masa podwoi swoją objętość i mocno zgęstnieje. Nie będzie tak sztywna jak ubita piana, ale powinna przypominać konsystencją masę bezową.Następnie dodać stopniowo cukier puder i ekstrakt, miksować ok. 2 min, aż krem stanie się lśniący. Przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>