Ananasowe kwiaty – dekoracja na ciasta,babeczki

Krok 1: Potrzebny nam będzie:

ananas (podczas zakupów zwróćcie uwagę na zapach owocu, jeśli intensywnie pachnie ananasem to można śmiało kupować – jest dojrzały),

papier do pieczenia/mata silikonowa,

forma do muffinek/babeczek.

Krok 2: Odcinamy czubek z liśćmi i podstawę ananasa, ostrym nożem obieramy owoc, odkrawając pionowe pasy skórki.

Krok 3: Nożem lub wykrawaczką np. do melona wydłubujemy pozostałe „oczka”.

Krok 4: Kroimy ananasa na plastry grubości ok 3-5 mm; im cieńsze plastry ukroicie tym szybciej będą gotowe. Polecam kroić raczej cieniej niż grubiej.

Krok 5: Układamy plastry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia/matą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 110 stopni C. Co 30 min sprawdzamy stopień wysuszenia i odwracamy plastry na drugą stronę. Suszenie zajęło mi ok 2,5 h.

Krok 6: Kiedy kwiaty są prawie całkiem wysuszone przekładamy je do formy na muffinki by zyskały odpowiedni kształt. Suszymy jeszcze ok 20-30 min, wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w formie, aż całkowicie wystygną.

Krok 7: Gotowe kwiaty można od razu zużyć, lub przechowywać. Uwaga: jeśli w powietrzu jest duża wilgotność kwiaty zmiękną. Można je znowu podsuszyć, ale to spowoduje, że pociemnieją…Polecam mrożenie kwiatów, można je w ten sposób przechowywać ok 3 miesięcy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>