ptysie

Czekoladowe ptysie z kruszonką. Choux au craquelin

Dziś w menu są czekoladowe ptysie z kruszonką. Kruszonka na wierzchu jest boska, ten kto ją wymyślił powinien dostać Nobla :) Do tego aksamitny czekoladowy krem i waniliowa śmietanka, mimo tych wszystkich dobroci ptysie nie są przesadnie słodkie… Ciężko poprzestać na jednym!

Ptysie robi się dość szybko – będą pyszną alternatywą dla pączków na jutro… OK, nie alternatywą bo przecież w tłusty czwartek pączka trzeba zjeść, ale takiego ptysia też można!

Ptysie można upiec dzień wcześniej, choć najlepsze są napełnione i zjedzone tego samego dnia.

Pozowanie sobie do zdjęć to całkiem zabawna sprawa, choć trochę niebezpieczna. Mam pilota, ale przyzwyczaiłam się do używania samowyzwalacza, więc traktuję bieganie między aparatem a aranżacją jako ćwiczenia, starając się przy tym nie skręcić nogi na śliskiej podłodze w mojej pracowni. Dzisiejszy wynik to ja – podłoga 1:0 :)

Zainspirował mnie ten przepis.

Składniki na ok. 16 dużych ptysi.

Ciasto parzone

90 ml wody

90 ml mleka

75 g masła

szczypta soli

łyżeczka cukru

95 g mąki

3 duże jajka (lub 4 mniejsze)

Pierwsze 5 składników (woda, mleko,masło, sól i cukier) podgrzewamy w średniej wielkości rondelku, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy ok. 2 minuty. Następnie zdejmujemy rondel z panika i wsypujemy całą mąkę, dokładnie mieszamy i ponownie stawiamy garnek na palniku, podgrzewamy ciasto cały czas mieszając, aż będzie odchodziło od ścian garnka i zrobi się delikatnie lśniące (kilka minut).

Ciasto przekładamy do miski i odkładamy na 10 minut, żeby trochę przestygło. Dodajemy 2 jajka, dokładnie miksujemy. Ostatnie jajko dodajemy na kilka rat sprawdzając konsystencję ciasta – rozciągnięte między dwoma palcami powinno tworzyć szpic, który od razu opada, jeśli tak się nie dzieje ciasto jest za gęste, trzeba dodać jeszcze trochę jajka. Na tym filmiku widać o co chodzi :)

Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ok. 4-4,5 cm ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w sporych odstępach. Na każdym ptysiu układamy krążek kruszonki.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210 C przez 10 minut, następnie obniżamy temperaturę do 175 C i pieczemy kolejne 15 minut. Ptysie muszą się porządnie zarumienić, jeśli wyjmiecie je za szybko zapadną się podczas stygnięcia. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy nim ptysie na ok. 5-7 minut, po tym czasie wyjmujemy i całkowicie studzimy.

Przekrawamy ostrym nożem i napełniamy kremami.

Kruszonka

75 g miękkiego masła

80 g brązowego cukru

80 g mąki

Wszystkie składniki miksujemy, lub mieszamy łyżką do uzyskania gładkiego ciasta. Kruszonkę wałkujemy między 2 arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok 3-4 mm i chłodzimy w lodówce. Okrągłą foremką o średnicy ok 3 cm wycinamy kółka kruszonki (możecie to zrobić wcześniej lub zaraz przed nałożeniem na ptysie).

Krem czekoladowy

150 g gorzkiej czekolady

3 żółtka

30 g drobnego cukru

200 g mleczka kokosowego

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

100 g śmietanki kremówki 36 %

Czekoladę siekamy w drobną kostkę i odkładamy.

W misce ucieramy żółtka  z cukrem na jasną i puszystą masę, w międzyczasie doprowadzamy do wrzenia mleczko i powoli zalewamy nim kogiel-mogiel, cały czas miksując. Masę jajeczną przekładamy z powrotem do rondla i podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając, aż osiągnie 82 C (ok. 10 minut, masa zauważalnie zgęstnieje).

Masą wlewamy do czekolady w 2-3 turach, dodajemy ekstrakt i mieszamy, aż powstanie gładki krem. Krem przykrywamy folią spożywczą, kiedy całkiem ostygnie (można włożyć do lodówki na 30 minut) mieszamy z ubitą śmietanką i napełniamy ptysie.

Krem waniliowy

600 ml śmietanki 36 %

150 g mascarpone

ziarenka z 1 laski wanilii

1-2 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania puszystego kremu. Wyciskamy na czekoladowy krem, przykrywamy górą ptysia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego!

Więcej na 
http://candycompany.pl/

Choux craquelin or cream puf with crumble recipe. Food photography by Candy ompanyChoux craquelin or cream puf with crumble recipe. Food photography by Candy ompanyChoux craquelin or cream puf with crumble recipe. Food photography by Candy ompanyChoux craquelin or cream puf with crumble recipe. Food photography by Candy ompany

9 myśli nt. „Czekoladowe ptysie z kruszonką. Choux au craquelin

  1. ~kasia

    Nie jest tak, że masz nadwagę, bo jesz za dużo!
    Masz nadwagę, bo jesz za mało!
    To prawda. Jesz za mało czegoś, co jest dla ciała podstawową potrzebą. Twojemu ciału brak czegoś, co potrzebne jest, żeby mogło być silne i zdrowe-podstawowych substancji odżywczych.
    TERAZ I TY MASZ SZANSĘ UZYSKAĆ IDEALNĄ FIGURĘ I CIESZYĆ SIĘ NiĄ TAK DŁUGO JAK ZECHCESZ!
    Zyskasz w ten sposób piękną sylwetkę, doskonałą kondycję, świetne samopoczucie, zwiększoną odporność na wiele chorób.
    Osiągniesz to stosując nasz program dostosowany indywidualnie do Twojej sylwetki i Twojego stylu życia, który działa na poziomie komórkowym i prowadzi do szybkiej regeneracji organizmu i likwidacji czynników, które spowodowały nadwagę.
    Odwiedź stronę – http://www.idealnafigura.com/gberes

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>