chocolate-mud-cake

Mój sekretny przepis na najlepsze ciasto czekoladowe czyli chocolate mud cake

To jest mój sekretny przepis na najlepsze ciasto czekoladowe, spróbujecie go raz i nie zrobicie już innego! Jest intensywnie czekoladowe, wilgotne – perfekcyjne, a pachnie naprawdę obłędnie! Do polewy lubię dodać trochę nierafinowanego oleju kokosowego (jak do wszystkiego ostatnio…), nadaje ciastu głębszy aromat i bardzo delikatny kokosowy posmak. Ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu, nie będziecie potrzebowali nawet miksera!

Na przepis trafiłam przypadkiem. Od tamtego czasu trzymam się go wiernie, świetnie nadaje się również na cupcakes. Zmniejszyłam nieco ilość cukru, ale jeśli w dalszym ciągu wydaje Wam się to dużo – to  pamiętajcie, że to m. in. cukier sprawia, że ciasto jest wilgotne, dlatego nie schodziłabym poniżej 400 g w porcji. Dla urozmaicenia można dodać do niego orzechy, posiekaną czekoladę lub kilka łyżek dżemu porzeczkowego. Ciasto bardzo długo pozostaje świeże i wilgotne, nawet do 7 dni (przy dłuższym przechowywaniu dobrze jest owinąć je folią).

Do zdjęć wymarzyłam sobie dekorację z gipsówki, niestety po odwiedzeniu kilku kwiaciarni zrezygnowałam z szukania i zadowoliłam się innym kwiatkami. Jak widać nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, bo taka lekko fioletowa dekoracja sprawdziła się pięknie! Zresztą samo ciasto jest bardzo fotogeniczne – sesja wyszła prawie jak tortu ślubnego :)

Przepis na ciasto + film z instrukcjami znalazłam tu (uprościłam przepis, bo bez użycia miksera wychodzi równie świetnie)

Przepis na formę 23 cm (można też w 20 cm).

250 g masła

250 g gorzkiej czekolady

420 g drobnego cukru

180 ml gorącej wody

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

120 ml mleka

2 łyżki oleju słonecznikowego

4 jajka

300 g mąki

55 g kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/4 łyżeczki soli

Foremkę 23 lub 20 cm wykładamy papierem do pieczenia (dno i boki), papier powinien wystawać ok. 3-4 cm poza rant. Najlepiej użyc foremki o wysokich rantach ok. 8 cm, jeśli takiej nie macie to nic, wysokie ranty z papieru wystarczą.

Masło, czekoladę, cukier i kawę rozpuszczoną w gorącej wodzie (180 ml) umieszczamy  większej misce i umieszczamy na kąpieli wodnej, często mieszamy. Kiedy składniki się połączą i powstanie gładka masa, zdejmujemy miskę z kąpieli odkładamy na ok. 10-15 minut, aż masa nieco przestygnie.

Do masy dodajemy zimne mleko i olej, żeby dodatkowo obniżyć temperaturę , następnie dodajemy jajka – wszystko mieszamy trzepaczką.

Mąkę przesiewamy z kakao, proszkiem, sodą i solą i dodajemy do mokrych składników, mieszamy.

Ciasto przekładamy do przygotowanej formy i pieczemy w 150 C przez ok. 1,5 h, do suchego patyczka (23 cm) lub ok. 2 h w formie 20 cm. Całkowicie studzimy przed wyjęciem z formy.

Polewa

100 g gorzkiej czekolady

50 g śmietanki 36 lub 30 %

łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego

Wszystkie składniki rozpuszczamy na kąpieli wodnej, często mieszając. Kiedy ganache będzie gładki i jednolity polewamy nim ciasto.

Smacznego!

Więcej na 
http://candycompany.pl/

Best chocolate mud cake recipe. Food photography by Candy CompanyBest chocolate mud cake recipe. Food photography by Candy Companychocolate-mud-cake

7 myśli nt. „Mój sekretny przepis na najlepsze ciasto czekoladowe czyli chocolate mud cake

  1. ~kasia

    Nie jest tak, że masz nadwagę, bo jesz za dużo!
    Masz nadwagę, bo jesz za mało!
    To prawda. Jesz za mało czegoś, co jest dla ciała podstawową potrzebą. Twojemu ciału brak czegoś, co potrzebne jest, żeby mogło być silne i zdrowe-podstawowych substancji odżywczych.
    TERAZ I TY MASZ SZANSĘ UZYSKAĆ IDEALNĄ FIGURĘ I CIESZYĆ SIĘ NiĄ TAK DŁUGO JAK ZECHCESZ!
    Zyskasz w ten sposób piękną sylwetkę, doskonałą kondycję, świetne samopoczucie, zwiększoną odporność na wiele chorób.
    Osiągniesz to stosując nasz program dostosowany indywidualnie do Twojej sylwetki i Twojego stylu życia, który działa na poziomie komórkowym i prowadzi do szybkiej regeneracji organizmu i likwidacji czynników, które spowodowały nadwagę.
    Odwiedź stronę – http://www.idealnafigura.com/gberes

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>