tort truskawki ze smietana

Tort truskawki ze śmietaną

Truskawki ze śmietaną i cukrem jadłam zawsze na wakacjach u babci w Rzeszowie. Ta druga babcia nie była mistrzem pieczenia, pamiętam właściwie tylko piszingera w jej wykonaniu, ale to może i dobrze bo dzięki temu mogliśmy się rozkoszować prostymi deserami – smak truskawek z kwaśną śmietaną zapamiętałam na długo. Kto jadł ten wie, że w sezonie truskawkowym nie ma nic lepszego :)

Zastanawiałam się co upiec z truskawkami, czasu mam ostatnio mało, a pomysłów jak zwykle za dużo. Wcale nie planowałam takiego tortu, ale pomyślałam o truskawkach, kwaśnej śmietanie i już… Biszkopt upiekłam z przepisu z książki Ilustrowany kucharz Krakowski - zaintrygował mnie tam pyszny tort biszkoptowy na biszkopcie parzonym. Ciasto jest gęstsze i bardziej zwarte niż w tradycyjnej wersji, aromatyczne (od siebie dodałam sporo wanilii), ale bardzo dobre.

Zamiast samej śmietany kremówki,  do kremu dodałam sporo kwaśnej śmietany – krem jest obłędny, sami zobaczycie :)

Składniki na blachę 20 cm.

Biszkopt

3 jajka

3 żółtka

105 g drobnego cukru

ziarenka z 1 laski wanilii

90 g mąki

Jajka, żółtka i cukier oraz wanilię mieszamy w większej misce, wstawiamy na kąpiel wodną i ubijamy mikserem, aż masa zgęstnieje i zwiększy objętość ok. 10-15 minut. Następnie zdejmujemy miskę z kąpieli i miksujemy na wysokich obrotach, aż masa całkiem ostygnie. Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy.

Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej masłem (boki). Pieczemy w 170/165  C przez ok. 30-35 minut, do suchego patyczka. Studzimy.

Krem

400 g śmietany 36 %  (takiej)

400 g dobrej, gęstej kwaśnej śmietany 18 lub 22 %

2-3 łyżki cukru pudru

oraz ok. 750 g truskawek

do nasączenia niewielka ilość mleka zagotowanego z laską wanilii pozostałą z biszkoptu, z łyżką ekstraktu waniliowego i cukrem.

Śmietanę 36 % ubijamy z cukrem pudrem, kiedy będzie sztywna dodajemy kwaśną śmietanę i jeszcze chwilę miksujemy.

Biszkopt kroimy na dwa blaty nasączamy waniliowym mlekiem, nakładamy połowę kremu i część truskawek, przykrywamy drugim blatem i dekorujemy resztą kremu oraz truskawkami.

Smacznego!

Więcej na 
http://candycompany.pl/

 

strawberry and sour cream layer cake recipe. Food photography by Candy Companystrawberry and sour cream layer cake recipe. Food photography by Candy Companystrawberry and sour cream layer cake recipe. Food photography by Candy Companystrawberry and sour cream layer cake recipe. Food photography by Candy Company

7 myśli nt. „Tort truskawki ze śmietaną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>